Asas Pemakanan

Diabetes adalah penyakit di mana paras gula dalam darah meningkat secara tidak normal kerana badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk memenuhi keperluannya. Sukrosa, laktosa, karbohidrat dan gula kompleks lain mesti dipecahkan kepada monosakarida oleh enzim dalam saluran penghadaman sebelum diserap oleh badan.

Sebaik sahaja dimakan, monosakarida biasanya ditukar kepada glukosa, yang merupakan sumber tenaga yang penting untuk badan. Glukosa adalah gula yang dibawa dalam aliran darah dan diambil oleh sel. Badan juga boleh menghasilkan glukosa daripada lemak dan protein. Insulin, hormon yang dikeluarkan dari pankreas, mengawal jumlah glukosa dalam darah.

Glukosa daripada aliran darah merangsang pankreas, menyebabkan ia menghasilkan insulin. Insulin membantu glukosa bergerak dari darah ke dalam sel. Dalam sel, glukosa ditukar kepada tenaga yang digunakan serta-merta, atau glukosa disimpan seperti lemak atau glikogen sehingga diperlukan.

Jika badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk memindahkan glukosa ke dalam sel, atau jika sel berhenti bertindak balas secara normal kepada insulin (dipanggil rintangan insulin), glukosa darah yang tinggi dan jumlah glukosa yang tidak mencukupi dalam sel menyebabkan gejala dan komplikasi diabetes.
SIMPTOM DAN PUNCA
Punca dan jenis diabetes
Diabetes jenis 1

Pengurangan atau ketiadaan pengeluaran insulin akibat serangan autoimun sel pankreas
Para saintis percaya bahawa faktor persekitaran, jangkitan virus, atau faktor yang berkaitan dengan zaman kanak-kanak atau remaja menyebabkan sistem imun memusnahkan sel-sel pankreas yang menghasilkan insulin. Kecenderungan genetik menjadikan sesetengah orang lebih sensitif terhadap faktor persekitaran.

Diabetes jenis 2

Perkembangan ketahanan badan terhadap tindakan insulin
Obesiti adalah faktor risiko utama untuk membangunkan diabetes jenis 2. Oleh kerana obesiti menyebabkan rintangan insulin, orang gemuk memerlukan lebih banyak insulin untuk mengekalkan glukosa darah mereka pada paras normal. Penyakit dan ubat tertentu boleh menjejaskan cara badan menggunakan insulin dan boleh menyebabkan diabetes jenis 2 (paras kortikosteroid tinggi, kehamilan) .

Diabetes juga boleh berlaku pada orang dengan peningkatan pengeluaran hormon pertumbuhan (akromegali) dan pada pesakit dengan tumor yang merembeskan hormon tertentu. Pankreatitis yang teruk atau berulang dan penyakit lain yang secara langsung menjejaskan pankreas juga boleh menyebabkan diabetes.