Ciri utama

Diabetes mellitus (DM) adalah masalah perubatan dan sosial yang serius kerana prevalensnya yang tinggi, pertumbuhan berterusan dalam bilangan pesakit, kursus kronik, yang menentukan sifat kumulatif penyakit, ketidakupayaan tinggi pesakit dan keperluan untuk mewujudkan sistem penjagaan khusus. Kelaziman diabetes jenis 2 (DM2) adalah tinggi di semua benua dan dalam pelbagai populasi umur dan kaum. Setiap tahun bilangan pesakit meningkat sebanyak 6-7%, dan hari ini bilangan mereka adalah dari 2 hingga 4% daripada jumlah penduduk dunia. Di negara kita, menurut statistik rasmi Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, lebih daripada 2 juta orang menderita diabetes, dan sehingga 200 ribu kes baru penyakit ini didaftarkan setiap tahun, di mana 88% adalah pesakit dengan jenis 2 kencing manis.

Selama beberapa dekad, DM2 kekal sebagai masalah utama endokrinologi moden di seluruh dunia. Penyakit progresif kronik yang serius ini dikaitkan dengan risiko tinggi untuk membangunkan komplikasi mikro dan makrovaskular, kemerosotan kualiti dan jangka hayat pesakit yang berkurangan. Pada masa diagnosis, 10-20% pesakit diabetes jenis 2 mempunyai beberapa bentuk retinopati diabetik. Pada pesakit dengan tempoh 20 tahun penyakit ini, retinopati berlaku dalam 50-80% kes. Peningkatan perkumuhan albumin kencing dan penurasan hiper adalah tanda awal nefropati diabetik; mereka ditemui dalam 25% pesakit dengan tempoh penyakit selama 10 tahun. Retinopati diabetik adalah penyebab paling biasa kebutaan dalam kumpulan umur pertengahan, DM juga merupakan punca paling biasa kegagalan buah pinggang kronik (CRF) dan keperluan untuk terapi penggantian buah pinggang di seluruh dunia.

Di samping itu, pada pesakit diabetes jenis 2 2-4 kali lebih kerap daripada populasi umum, penyakit jantung koronari (CHD) didaftarkan, risiko mengembangkan infarksi miokardium akut (MI) adalah 6-10 kali lebih tinggi, risiko strok serebrum adalah 4-7 kali lebih tinggi dan 3-4 kali lebih berkemungkinan mengalami kegagalan peredaran darah, prognosis yang lebih teruk untuk penyakit serebrovaskular dan penyakit vaskular periferal telah ditubuhkan. Kematian awal yang disebabkan oleh diabetes membawa kepada kehilangan 12-14 tahun hidup akibat kemalangan kardiovaskular dalam lebih daripada 75-80% kes. Diabetes menduduki tempat ketiga antara penyebab langsung kematian selepas penyakit kardiovaskular dan onkologi, jadi penyelesaian isu yang berkaitan dengan pengurusan diabetes diletakkan di peringkat negeri di banyak negara. Oleh itu, strategi pengurusan DM2 moden mentakrifkan tugas untuk mengurangkan risiko mengembangkan gangguan vaskular akut dan jangka panjang akibat daripada mencapai tahap sasaran normoglycemia, meningkatkan kualiti dan jangka hayat pesakit, dan meminimumkan kerugian sosio-ekonomi. Selain kawalan glisemik yang baik, pemeriksaan dan rawatan faktor risiko kardiovaskular adalah penting. ini boleh membantu mencegah atau melambatkan perkembangan komplikasi makrovaskular untuk masa yang lama.